Εσάς πώς θα σας φαινόταν ένα πρωινό δίχως καφέ; Αν η απάντησή σας είναι «βαρετό», «αδιανόητο», «νυσταγμένο», τότε σίγουρα ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία των Ελλήνων που καταναλώνει 5,5kg καφέ τον χρόνο.

Ας τα πάρουμε από την αρχή! Οι πρώτες καλλιέργειες καφεόδεντρου και συνεπώς η κατανάλωση του καφέ, ξεκίνησαν τον 14ο αιώνα στην Αιθιοπία. Με την πάροδο του χρόνου η κατανάλωσή του πήρε μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως και έγινε η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια πολλών από εμάς. Σήμερα, είναι πολλές οι μελέτες που γίνονται γύρω από αυτόν μιας και δύο βασικά συστατικά του, η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά, ευθύνονται για πολλά οφέλη υγείας.Προβολή

Ένας ελληνικός καφές για τη μακροβιότητα

Ποιος δεν έχει ακούσει για την έρευνα της Ικαρίας και ποιος δεν ξέρει ότι οι Ικαριώτες φτάνουν συχνότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό, μέχρι τα βαθιά γεράματα; Μάθετε λοιπόν, ότι στις καθημερινές τους συνήθειες είναι ο ελληνικός καφές. Επιπρόσθετα, μια πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση που μελετούσε 200.000 γυναίκες και 50.000 άντρες έδειξε πως τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον 3-5 φλ καφέ την ημέρα εμφάνισαν 6-8% μικρότερο δείκτη θνησιμότητας σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ, ενώ όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 5 φλ καφέ την ημέρα είχαν 15% μικρότερο δείκτη θνησιμότητας. Η ευεργετική αυτή επίδραση είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη από τη φυσική δραστηριότητα, τη διατροφή και τη κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση.

Για την υγεία της καρδιάς

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι, όσοι κατανάλωναν καθημερινά μια μέτρια ποσότητα καφέ, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, γεγονός που πιθανώς να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά και στις πολυφαινόλες του καφέ. Σε δεδομένα και πάλι από την έρευνα της Ικαρίας, αξιοσημείωτο είναι ότι η καφεΐνη φάνηκε να σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία και ελαστικότητα των αγγείων.

Τον «ελληνικό καφέ» τον αγαπάμε λίγο περισσότερο…

Ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ (60mL) περιέχει περίπου 50mg καφεΐνης, 150mg αντιοξειδωτικών και 1 μόνο θερμίδα. Συνεπώς:

  1. Μπορείτε να τον απολαύσετε πολλές φορές μες στην ημέρα, θεωρητικά μέχρι 10 φλιτζανάκια, ανάλογα με τις υπόλοιπες πηγές καφεΐνης στη διατροφή σας, για να φτάσετε το όριο ασφαλούς πρόσληψης που είναι 400mg/ημερησίως.
  2. Συνδυάζετε την παράδοση και τα οφέλη εγρήγορσης, τόνωσης και καλύτερης πνευματικής διαύγειας όλη την ημέρα
  3. Δεν φορτώνετε τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες. Άλλωστε μόνο η ζάχαρη μπορεί να προστεθεί σε έναν ελληνικό που ακόμη και σε αυτούς που τον προτιμούν γλυκό θα στοιχίσει μόλις 45 θερμίδες.

Μη χάνετε λοιπόν, την ημέρα σας! Αδράξτε έναν παραδοσιακό ελληνικό καφέ και ξεκινήστε δυναμικά το πρωινό σας γιατί η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται με έναν ελληνικό καφέ!

Πιες έναν ελληνικό στην υγεία σου!

Πηγή: mednutrition.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *