Ανάλυση σωματικής σύνθεσης

Λιπομέτρηση 

Ανάλυση σωματικής σύνθεσης (λιπομέτρηση)

Είναι σημαντικό ο διαιτολόγος να γνωρίζει τη σύσταση του σώματος του διαιτώμενου πριν από τη παροχή εξατομικευμένου διατροφικού πλάνου. Το ποσοστό μυϊκής μάζας είναι ένας δείκτης καλού ή κακού μεταβολικού ρυθμού. Χαμηλή μυϊκή μάζα παρουσιάζουν τα άτομα με ελάχιστη ή μηδενική δραστηριότητα εντός της ημέρας, παχύσαρκοι αλλά και άτομα ηλικιωμένα με δυσθρεψία. Επίσης, ο διαιτώμενος θα πρέπει να ελέγχεται από τον διαιτολόγο με λιπομέτρηση ανά τακτά διαστήματα ώστε να παρατηρείται αν η μείωση των κιλών είναι λιπώδης ιστός, γεγονός που αποτελεί και επίτευξη του βασικού στόχου σε ένα πλάνο διατροφής.

Ωστόσο ένας εξίσου σημαντικός δείκτης που ανιχνεύεται με τον λιπομετρητή in body, είναι και το επίπεδο σπλαχνικού λίπους. Το υποδόριο αυτό λίπος (κοιλιακό) όσο πιο αυξημένο είναι τόσο πιο πιθανό να εμφανισθούν με την πάροδο του χρόνου κλινικές παθήσεις (Σακχαρώδης Διαβήτης ΙΙ, Υπέρταση, Υπερχολιστερολαιμία, Νόσος Alzheimer, Καρκίνος στήθους και παχέος εντέρου, καρδιαγγειακές παθήσεις και αύξηση συνολικής θνησιμότητας)

Η λιπομέτρηση στο γραφείο μου γίνεται με τον αναλυτή σωματικής σύνθεσης in body 120 ο οποίος υπολογίζει αποτελεσματικά το βάρος, τον σκελετικό μυϊκό ιστό (SMM), τον λιπώδη ιστό, τα συνολικά υγρά του σώματος (TBW), τον άλιπο ιστό (FFM) και τον δείκτη μάζας σώματος (BMI).

Επίσης, μετράει το σπλαχνικό λίπος (κλίμακα), τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR) και διαθέτει αυτόματη σωματομετρία (αναλογία περιμέτρου μέσης / γοφών – WHR).

Ελέγχει τον μυικό ιστό, το λίπος, το βάρος και έχει τμηματική κατανομή λίπους και άλιπου ιστού σε 5 τμήματα του σώματος (χέρια, πόδια και κοιλιακή περιοχή). Διαθέτει τετραπολικό σύστημα αφής με ηλεκτρόδια 8 σημείων και κάνει απευθείας τμηματική ανάλυση βιοηλεκτρικής εμπέδησης πολλαπλής συχνότητας, μέθοδος DSM – BIA και ταυτόχρονη πολύ-συχνοτική εμπέδηση με τη μέθοδο SMFIM.