Αθλητική Διατροφή

Διατροφή & Άσκηση

Είναι εύκολο να χάσεις βάρος αλλά είναι δύσκολο να διατηρήσεις αυτή την απώλεια. Μόνο το 5% των ανθρώπων που χάνουν βάρος μόνοι τους καταφέρνουν να το διατηρήσουν. Για να μειωθεί το βάρος σου, θα πρέπει να υπάρξει αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή οι προσλαμβανόμενες θερμίδες να είναι λιγότερες από αυτές που καίει το σώμα σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μειώνοντας τις θερμίδες από τα γεύματα είτε αυξάνοντας τις καύσεις κάνοντας συστηματικά οποιοδήποτε είδος άσκησης.

Άσκηση υψηλής έντασης μειώνει την όρεξη για τουλάχιστον 30-60 λεπτά μετά το τέλος της και συμβάλλει στην καλύτερη ικανοποίηση και πληρότητα μετά από το γεύμα. Αντιθέτως, η καθιστική ζωή φαίνεται να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Έχει βρεθεί πως τα άτομα που παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση είναι πιο επιρρεπείς στο να καταναλώσουν περισσότερες θερμίδες και συνεπώς να αυξήσουν το βάρος τους.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι όσο πιο υψηλή είναι η σωματική σύσταση σε μυϊκή μάζα τόσο πιο μεταβολικά ενεργό είναι το άτομο αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν ο διαιτώμενος παρουσιάζει το λεγόμενο πλατό (στασιμότητα βάρους, χωρίς περαιτέρω απώλεια), ο διαιτολόγος κρίνει απαραίτητη την έναρξη κάποιας δραστηριότητας ώστε να αυξηθεί η άλιπη μάζα και να συνεχίσει να πέφτει το νούμερο στη ζυγαριά.

“Η άσκηση είναι ο βασιλιάς, η διατροφή η βασίλισσα, συνδύασέ τα και κάνε το δικό σου βασίλειο”