Μετρήσεις περιφερειών

ξεκινήστε τώρα

Μετρήσεις περιφερειών

Όπως η μέτρηση του βάρους αποτελεί ένα αρκετα σημαντικο στοιχείο που δείχνει την πρόοδο του διαιτώμενου, έτσι και οι μετρήσεις περιφερειών μπορούν να είναι ένας ακόμη πιο ισχυρός δείκτης μείωσης βάρους. Μάλιστα στην περίπτωση που θα ξεκινήσεις μόνος σου μια προσπάθεια να μείωσεις το βάρος σου, με την χρήση απλής μεζούρας, θα έχεις αυτόματα ένα πολύ εύχρηστο και παράλληλα φτηνό εργαλείο που θα σου δείχνει την απώλεια σωματικού λίπους.

Πολλοί από εσάς θεωρείτε πως ένας αριθμός στη ζυγαριά είναι από μόνος του ικανός να σας δείξει ότι κάνετε πρόοδο με την διατροφή που ακολουθείτε. Δυστυχώς όμως η αλήθεια είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Το αποτέλεσμα της ζυγαριάς είναι το σύνολο σωματικών υγρών, οστών, μυϊκής και λιπώδους μάζας, αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που ο αριθμός μείωνεται δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν χάθηκε άλιπη μάζα ή λιπώδης ιστός. Για να προσδιοριστεί αυτή η μείωση βάρους θα πρέπει να γίνει λιπομέτρηση, εφόσον όμως οι μετρητές σύστασης σώματος αποτελούν ακριβά εργαλεία τη λύση μπορεί να την δώσει η μεζούρα. Ας δούμε πώς εξηγείται αυτό.

Ο λιπώδης ιστός έχει πολύ μικρή πυκνότητα και αποτελείται από χαμηλό ποσοστό ύδατος (10%) σε αντίθεση με τη μυϊκή μάζα που είναι πιο πυκνή και έχει ως κύριο συστατικό της το νερό (75%). Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως 1 κιλό λίπους καταλαμβάνει μεγαλύτερο χώρο σε σχέση με τον χώρο που καταλαμβάνει 1 κιλό άλιπης μάζας.

Αυτό εξηγεί τον λόγο που η μέτρηση περιφερειών είναι πολύ αξιόπιστος δείκτης απώλειας σωματικού βάρους. Μάλιστα, ίσως θα υπάρξουν φορές που η ζυγαριά θα παραμένει σταθερή αλλά οι πόντοι θα μειώνονται. Μη ξεχνάς πως το πιο σημαντικό στην απώλεια βάρους είναι να μειώνεται το λίπος ενώ η μείωση άλιπης μάζας να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτός είναι και ο λόγος που τονίζω πάντα στους διαιτώμενους ότι ο αριθμός στην ζυγαρια δεν είναι το παν για την πορεία μιας δίαιτας. Το βασικό είναι να αλλάξεις τρόπο ζωής, διατροφής και σκέψης για να μπορέσεις να δεις το σώμα σου να αλλάζει έχοντας το πιο απλό κριτήριο που είναι…τα ρούχα που φοράς.