Ψυχολογία & Διατροφή

Ψυχολογία και Διατροφή

Φάρμακο ας γίνει η τροφή σου και η τροφή σου το φάρμακό σου

Δεν ήταν άδικος ο ισχυρισμός του Ιπποκράτη καθώς πίστευε πως η τροφή μας παίζει σπουδαίο ρόλο στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Οτιδήποτε τρώμε επηρεάζει το πώς νιώθουμε γι’αυτό με κάθε μας γεύμα θα πρέπει να αισθανόμαστε όμορφα΄να είναι γευστικό και να θρέφει το σώμα μας. Αν τρώμε ελάχιστα ή παραπάνω από όσο πρέπει η υγεία μας και η ποιότητα της ζωής μας θα επηρεαστεί. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αρνητικά συναισθήματα για το φαγητό. Μαθαίνοντας πώς να κάνουμε πιο υγιεινές και πιο σκεπτόμενες επιλογές, είμαστε σε θέση να ελέγχουμε το “συναισθηματικό φαγητό” (comfort food), την υπερφαγία και την πρόσληψη βάρους. Έτσι, έχοντας τον πλήρη έλεγχο της όρεξής μας, αποκτούμε ένα αίσθημα ηρεμίας, υψηλά επίπεδα ενέργειας και πνευματική διαύγεια.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πολλά οφέλη από την αλλαγή βαθιά εγκατεστημένων ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών, όπως:

 

Αν και οι περισσότεροι έχουμε πρόθεση να τρώμε πιο υγιεινά, αυτό συχνά αποτελεί ένα δύσκολο έργο.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό ως μηχανισμό αντιμετώπισης της συναισθηματικής τους κατάστασης, όπως είναι το στρες, η πλήξη, το άγχος ή ακόμη και να παρατείνουν το αίσθημα χαράς τους. Αν και αυτή η τάση κατανάλωσης φαγητού έχει μικρά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και μπορεί να καταπραΰνει τα αρνητικά συναισθήματα, συχνά οδηγεί σε τύψεις ενοχές και εν τέλει σε άμβλυνση των αρνητικών συναισθημάτων. Επιπλέον, η εικόνα που έχετε για το σώμα σας μπορεί να γίνει πιο αρνητική καθώς θα αυξάνεται το βάρος σας από τέτοιου είδους υπερφαγίες.

Ποιες στρατηγικές βοηθάνε στη μακροχρόνια διατήρηση απωλεσθέντος βάρους

Για να έχετε μια ικανοποιητική απώλεια βάρους η οποία δε θα διαρκέσει μόνο όσο θα σας παρακολουθεί ο Διατροφολόγος, θα πρέπει να αλλάξετε τρόπο σκέψης ή/και τρόπο ζωής. Μικρές καθημερινές αλλαγές θα ήταν πιο αποτελεσματικές για τη διατήρηση μιας νέας πιο υγιεινής συνήθειας.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Αν σε καθημερινή βάση τρέφεστε ανθυγιεινά (πολλά λιπαρά, υψηλές ποσότητες σάκχαρης) και δεν έχετε την παραμικρή σωματική άσκηση, θα σας φαινόταν βουνό το να ξεκινήσετε ξαφνικά να τρέφεστε όπως επιβάλλει η μεσογειακή πυραμίδα διατροφής και παράλληλα να εντάξετε ένα σκληρό πρόγραμμα γυμναστικής. Αντιθέτως, αν ξεκινούσατε αντικαθιστώντας σταδιακά τα εθιστικά ανθυγιεινά σνακς με πιο προσεγμένες επιλογές θα ήταν πιο εύκολο να ενστερνιστείτε τον νέο τρόπο διατροφής. Οι απότομες αλλαγές στη ρουτίνα ετών θα είχε μόνο αρνητικά αποτελέσματα καθώς θα ήσασταν πιο επιρρεπείς στο να παρεκλίνετε από τον στόχο σας στα πρώτα κιόλας βήματα.

Extra tip: Να βάζεις μικρούς εφικτούς στόχους. Μη βάζεις στόχο το τελικό βάρος που θέλεις να φτάσεις γιατί θα φαντάζει καθημερινά ως άπιαστο μακρινό όνειρο. Οι εβδομαδιαίοι μικροί στόχοι είναι πιο εφικτό να σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό προορισμό.